Søvnvansker, eller insomni, er et vanlig problem som mange opplever i løpet av livet. En psykolog kan ofte hjelpe deg helt uten å bruke medikamenter.
Mange sliter med søvnvansker, og de merker at søvnvanskene påvirker dem i forhold til humør, jobb og sosialt. Det er vanlig å gå rundt med mye bekymringer knyttet til søvnen, og redsel for hvordan søvnmangelen påvirker den daglige fungeringen. Det antas at en tredjedel av voksne sliter med søvnvansker ukentlig, og 15 % har mer alvorlig søvnvansker i form av insomni. Når man lider av insomni så sliter man med å sovne, har hyppige oppvåkninger i løpet av natta og tidlig oppvåkning om morgenen.
For voksne er det vanlig å sove mellom 6 til 8 timer hver natt, og det er store individuelle forskjeller på hvor mye søvn man trenger.
Det finnes ikke-medikamentelle behandlingsformer for søvnvansker. Mange kan få god hjelp ved å følge søvnhygieneråd. Andre trenger mer omfattende behandling for søvnvanskene sine.
Ved bruk av søvnstimuluskontroll arbeider man med å koble det å legge seg i sengen med at man skal sove. I denne behandlingsformen forsøker man å begrense aktiviteter som virker stimulerende, som å se på TV, være på datamaskinen, og å se på mobilen.
I søvnrestriksjon jobber man med å kutte ned på tiden man ligger i sengen og prøver å sove uten å få det til. Her kan søvndagbok brukes for å registrere nattesøvnen. Målet med denne behandlingen er å øke antall timer med faktisk søvn, og å unngå å være våken over lengre tid når man prøver å sove.
Ulike avspenningsteknikker er også vanlig å bruke i søvnbehandling.
Trenger du noen å snakke med?
Anne Cecilie Burhol
Psykologspesialist
Psykologspesialist med spesialisering i klinisk voksenpsykologi. Studerte på profesjonsstudiet i psykologi på NTNU i Trondheim. Har jobbet som psykolog siden 2012. Lang erfaring både i allmennpsykiatrisk poliklinikk og døgnpost. Erfaring fra barne- og ungdomspsykiatrien.
Bestill timeEli Karoline Kvendseth
Psykologspesialist
Psykologspesialist med Norsk Psykologforenings spesialitet i psykoterapi. 3-årig videreutdannelse i emosjonsfokusert terapi (EFT). 1-årig videreutdannelse i mentaliseringsbasert gruppebehandling. 6-årig profesjonsgrad fra Universitetet i Bergen, januar 2014. 10 års fartstid i spesialisthelsetjenesten og derigjennom bred erfaring med individualterapi med voksne, samt kurs- og gruppevirksomhet. Tilbyr samtalebehandling for voksne over 18 år med hovedvekt på emosjonsfokusert terapi. Terapeutisk tilnærming er alltid underordnet en trygg behandlingsrelasjon, og tilnærmingen tilpasses alltid i samarbeid med den enkelte. Se gjerne mer om emosjonsfokusert terapi nederst på siden. Konsultasjoner kan også gjøres på engelsk, samt over sikker videoløsning.
Bestill time