Stemningsbilde - Sosial angst

Sosial angst

Bilde av Dylan Gillis fra Unsplash.

Sosial angst eller sosial fobi kjennetegnes ved at man er redd for ulike sosiale situasjoner.

Noen er redde for enkelte sosiale situasjoner slik som å holde en presentasjon, holde en tale, og lignende. Andre kan ha en mer generell sosial angst knyttet til mange ulike sosiale situasjoner. For eksempel kan de kjenne på sosial angst når de er sammen med andre de ikke kjenner godt, er sammen med mer enn en person, gruppearbeid på skole og i jobbsammenheng, og å skrive foran andre. Alle har opplevd å kjenne på sosial angst. Det er for eksempel vanlig å være nervøs før man skal møte en ny person, eller når man skal presentere noe nytt. Det som gjør at man kan få vansker med sosial angst er når man ikke klarer å gjøre det man egentlig har lyst til, og man merker at denne angsten virker sterkt hemmende i skole- og jobbsammenheng.

Vanlige symptomer på sosial angst er negative og selvkritiske tanker knyttet til hva andre tenker og mener om en. Dette kan føre til at man blir nervøs, stresset, kvalm og uvel. Noen begynner å skjelve, rødme, og svette. Noen kan kjenne på så mye sosial angst at de får panikkanfall i enkelte sosiale situasjoner.

Det er vanlig at sosial angst først starter i tenårene. For mange går det gradvis over, men for en del fortsetter de å slite med sin sosiale angst. Som nevnt tidligere kan dette virke hemmende i forhold til skole, arbeidsplass, også når de er sammen med venner og familie. Noen er mer sårbare for å utvikle sosial angst. De som har vært engstelige og sjenerte fra de var barn er mer sårbare for å utvikle sosial angst når de kommer opp i ungdomstiden. For noen kan utløsende hendelser, som for eksempel å bli ledd av mens man holdt en presentasjon, gjøre at man ikke klarer å holde en presentasjon senere.

Trenger du noen å snakke med?

Anne Cecilie Burhol

Anne Cecilie Burhol

Psykologspesialist

Psykologspesialist med spesialisering i klinisk voksenpsykologi. Studerte på profesjonsstudiet i psykologi på NTNU i Trondheim. Har jobbet som psykolog siden 2012. Lang erfaring både i allmennpsykiatrisk poliklinikk og døgnpost. Erfaring fra barne- og ungdomspsykiatrien.

Bestill time
Eli Karoline Kvendseth

Eli Karoline Kvendseth

Psykologspesialist

Psykologspesialist med Norsk Psykologforenings spesialitet i psykoterapi. 3-årig videreutdannelse i emosjonsfokusert terapi (EFT). 1-årig videreutdannelse i mentaliseringsbasert gruppebehandling. 6-årig profesjonsgrad fra Universitetet i Bergen, januar 2014. 10 års fartstid i spesialisthelsetjenesten og derigjennom bred erfaring med individualterapi med voksne, samt kurs- og gruppevirksomhet. Tilbyr samtalebehandling for voksne over 18 år med hovedvekt på emosjonsfokusert terapi. Terapeutisk tilnærming er alltid underordnet en trygg behandlingsrelasjon, og tilnærmingen tilpasses alltid i samarbeid med den enkelte. Se gjerne mer om emosjonsfokusert terapi nederst på siden. Konsultasjoner kan også gjøres på engelsk, samt over sikker videoløsning.

Bestill time